Sahur öğününü atlamak veya sadece su tüketmek, metabolizmanızı daha çok yavaşlatır ve kan şekerinizin gün içinde daha çok düşmesine neden olur.

  • Sahurda protein yönünden zengin yumurta, süt, yoğurt, peynir ayrıca pide yerine tam tahıllı ekmek tercih etmelisiniz.
  • Sahurda posadan zengin besinleri tüketmek uzun süre tokluk sağlarken, oruç sürecince kabızlık, mide bulantısı şikayetlerini de önler. Sahurda tam tahıllı ekmek, meyve, söğüş salata gibi posalı yiyeceklerin gücünden faydalanabilirsiniz. Ayrıca sahurda kızartmalar, yoğun tuzlu yiyecekler ve şeker içeriği yüksek tatlılardan kaçınmak gerekir.
  • Orucunuzu açtıktan sonra çok ağır, yağlı ve tuzlu olmayan bir çorba ile devam edin. Arkasından hafif bir salata ve zeytinyağlı sebze yemeği tercih edin. Ardından biraz ara verip ( 15-20 dakika) ana yemeğe sonra devam edin.
  • Yediğiniz pide miktarını menüdeki diğer besinlere göre ayarlamaya çalışmalısınız. Avuç içi kadar bir parça pide, bir dilim ekmeğe eş değerdir. Pilav, bulgur, erişte tüketecekseniz ekmek miktarını azaltmanız gerekir.
  • İftarda yoğun karbonhidrat içeren besinler tüketmek kan şekerinde ani yükselmelere neden olur, bu nedenle glisemik indeksi düşük besinleri tüketmek bu riski azaltır( tam buğday ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler bu tür besinlerdir) .
  • Hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine, daha hafif olan meyve tatlıları ve sütlaç, güllaç, puding gibi sütlü tatlıları seçmek daha doğru seçimlerdir, Mümkünse tatlı ya da meyve seçimlerinizi ara öğün gibi düşünüp iftardan 1 saat sonra tüketin.
  • En önemlisi su; İftarla birlikte su içmeye başlıyoruz. En çok yapılan yanlış da art arda su içmektir. Su ihtiyacını bir anda karşılamaya çalışmak doğru değildir. 1 bardak su içerek orucumuzu açtıktan sonra sahura kadar olan süreçte 2-2.5 litre su içmeye özen gösterelim.
  • Hamileler ve emziren anneler, diyabetli bireyler, 65 yaş üstü bireyler, kronik ilaç kullanan bireyler, gelişme çağındaki çocuklar, diyaliz hastaları ve sindirim sistemi problemi olan bireyler oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdırlar.

Örnek bir sahur menüsü

  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 dilim beyaz peynir
  • Domates- Salatalık-Yeşillik
  • 5-6 adet zeytin veya 2 tam ceviz içi
  • 3 ince dilim tam tahıllı ekmek (Ramazan pidesi tüketmek isteyenler için 1 avuç içi boyutundaki pidenin 1 ince dilim ekmek yerine tüketilebileceğini belirtebiliriz)
  • 1 porsiyon meyve
  • Bol su içilmelidir.


Örnek bir iftar menüsü

Oruç açarken:

  • 2 su bardağı su
  • 1 küçük hurma
    5 dakika ara:
  • 1 kâse çorba
  • 2 dilim tam tahıllı ekmek veya 1 çeyrek pide
  • Salata
    10 dakika ara:
  • Izgara et veya tavuk
  • 1 kâse yoğurt
  • Etsiz sebze yemeği
  • 1 ince dilim tam tahıllı ekmek
    1 saat sonra:
  • 2 porsiyon meyve
  • Bol su